IT-ongelmat tuhlaavat sinunkin aikaasi – TUTKIMUS

(Tieto)tekniikka on nykyään liiketoiminnan selkäranka, mutta ilman sitä ei pärjää kotonakaan. Tietotekniikan, etenkin mobiiliaikaan siirtymisen, uskottiin helpottavan arkea. Miten kävi?

Ei kovin hyvin, paljastaa Työterveyslaitoksen ja Aalto-yliopiston yhteinen Flow-IT-tutkimus, joka osoitti valtion menettävän IT-ongelmien vuoksi 275 miljoonaa euroa vuodessa. Syyn tiivistää tutkimuksesta uutisoineen Helsingin Sanomien otsikko ”Työntekijältä tuhrautuu tietokoneongelmiin keskimäärin neljä tuntia viikossa”. Ylen mukaan se on 10 % jokaisen työntekijän viikoittaisesta työajasta, joten vuodessa menetys on melkoinen. Mutta missä vika?

Tutkijat pitävät pääsyynä erilaisten IT-sovellusten (ohjelmistot, käyttöalustat) lisääntymistä, jotka tuovat mukanaan järjestelmien ja laitteiden välisiä yhteensopivuusongelmia. Siitä huolimatta valtaosassa PK-yrityksistä IT-hankinnat tehdään yhä mututuntumalla – uskotaan, että työteho kasvaa koneita, ohjelmia ja puhelimia uusimalla. Kun käsitys yrityksen tulevasta, jopa hankintahetken tarpeesta on mututuntuman varassa, tuhlautuu rahaa, aikaa ja työntekijöiden hermoja.

Toisena syynä pidetään hintalappuun tuijottamista. Työterveyslaitoksen puolelta Flow-IT-tutkimuksesta vastannut kehittämispäällikkö Teppo Valtonen sanoi Helsingin Sanomille, että usein päädytään halvimpiin laitteisiin ja järjestelmiin, ajattelematta mitä niiden käyttö maksaa tai vastaavatko ne todellisia tarpeita. Isossa laitoksessa työskentelevä Valtonen tunnusti, että painii itsekin jatkuvasti IT-ongelmien kanssa.

Ongelmilta eivät siis välty edes tahot, joilla on oma IT-tukihenkilö tai kokonainen osasto, sillä alan kehityksen seuraaminen ei yleensä kuulu työntekijöille. Monilta PK-yrityksiltä tietotekniikan ammattilainen puuttuu kokonaan ja asiantuntijaa etsitään vasta silloin kun tietotekniikkaongelmat vaarantavat liiketoiminnan. Samanlaisessa asemassa ovat kotitaloudet, joissa IT- ja mobiililaitteiden yhteiskäyttö sekä viihde-elektroniikka vaativat yhä enemmän asiantuntijatason osaamista.

Me, Micropartnersissa ratkomme PK-yritysten ja kotitalouksien tietoteknisiä pulmia. Muuttuvan IT-ympäristön hallitseminen sujuu meiltä luonnostaan ja ulkopuolisena asiantuntijana löydämme asiakkaille aina hinta-laatusuhteeltaan toimivimman ratkaisun. Varmista huoleton arki yrityksessä ja kotona – testaa palvelumme ja liity tyytyväisten asiakkaidemme joukkoon!