Mobiililaitteen osto-opas

Markkinoille tulee jatkuvasti uusilla ominaisuuksilla varustettuja mobiililaitteita. Kun lisäksi hybridimallit ovat rikkoneet rajan älypuhelimen, tabletin ja kannettavan tietokoneen välillä, voi runsauden viidakossa olla vaikeata löytää itselleen sopivinta. Tarvitsenko pelkän tabletin vai sellaisen, johon saa liitettyä näppäimistön? Pitääkö tabletissa olla puhelintoiminto? Ajaisiko saman asian älypuhelin, jolla voi tulostaa ja käyttää toimisto-ohjelmia? Ennen kukkaronnyörien avaamista on hyvä miettiä millaisesta laitteesta eniten hyötyisi. Kokosimme yhteen 5 arviointiperustetta valintaa helpottamaan.

1. Käyttöjärjestelmä
Eniten hyötykäyttöön vaikuttaa ohjelmistoympäristö eli käyttöjärjestelmä. Se sanelee mobiililaitteeseen sopivat ohjelmat, niiden ulkonäön ja toiminnot sekä millaisia lisälaitteita tuetaan.

Tällä hetkellä eniten ohjelmia löytyy avoimille käyttöjärjestelmille. Android, Sailfish ja Symbian -käyttöjärjestelmien lähdekoodi on kirjaimellisesti ”kaikille avoin”, joten monet asiansa osaavat osallistuvat ohjelmien kehittämiseen. Androidille niitä on tehty jo yli miljoona ja maksullisten rinnalla on tarjolla runsaasti ilmaisia. Useammat Android-ohjelmat toimivat myös suomalaisen Jollan kehittämässä Sailfish-käyttöjärjestelmässä.

Suljettujen käyttöjärjestelmien, kuten Applen iOS, Window RT ja Windows Phone, ohjelmatarjonnasta vastaavat yksinoikeudella kaupalliset yhtiöt. Windows 8 on sama niin mobiililaitteissa kuin tietokoneissa, joten laitteiden ohjelmia voi hyödyntää keskenään.

Valitseeko avoimen vai suljetun käyttöjärjestelmän, riippuu pitkälti laitteen käyttötarkoituksesta. Vapaiden käyttöjärjestelmien suosio perustuu ilmaisohjelmien määrään ja siihen, että niiden testaukseen osallistuu suuri joukko asianharrastajia. Näin mahdolliset tietoturvariskit havaitaan ja korjataan ajoissa. Suljetut, kaupalliset mobiilikäyttöjärjestelmät eivät siis välttämättä ole turvallisimpia. Windowsissa on monia teknisiä rajoituksia ja yksityisyyttä vaarantavia ongelmia, samoin Applen järjestelmissä.

2. Näyttö
Toinen tärkeä seikka on mobiililaitteen näyttö. Mitä suurempi kuvatarkkuus (resoluutiona tai pikselitiheytenä) sitä parempi kuva. Käyttömukavuuteen ja kuvanlaatuun vaikuttavat myös näytön fyysinen koko (tuumissa) sekä kirkkaus ja kontrasti (valmistajakohtaisia ratkaisuja kuten IPS+, Amoled, Retina). IPS+ tekniikkaa säätää näytön kirkkauden sopivaksi esim. ulkosalla tai kirkkaissa loistevaloissa.

Mikäli tarkoitus on lukea vain sähköpostia ja surffailla satunnaisesti, riittää 7″ kokoinen näyttö 1280×720 HD-resoluutiolla. Internetin tehokäyttäjälle suositellaan 10″ näyttöä 1920×1080 FullHD-resoluutiolla. Suuremmalla resoluutiolla teksti erottuu selkeämmin, kuvat ovat tarkempia ja kirjoittaminen isommalla kosketusnäppäimistöllä helpompi.

3. Liitännät
Liitännät parantavat mobiililaitteen hyötykäyttöä. Niiden avulla voi lisätä tallennustilaa, jakaa ja varmuuskopioita tiedostoja muihin laitteisiin. MicroHDMI-liitännällä mobiililaitteen sisältöä, esim. kuvia, videoita ja Yle Areenan ohjelmia voi katsoa televisiossa, kuunnella musiikkia kotiteatterin tai autostereoiden kautta. Micro- tai MiniUSB-liitäntä ei ole vain mobiililaitteen latausta varten. Siihen voi kytkeä esim. näppäimistön, hiiren ja yhteensopivan muistitikun. Fyysisten liitäntöjen lisäksi mobiililaitteeseen voi langattomien Bluetooth ja Wlan-yhteyksien kautta kytkeä esim. kuulokkeet, kaiuttimen, tulostimen, television tai ulkoisen kiintolevyn tiedostojen varmuuskopiointia varten.

Vaikka useissa mobiililaitteissa tallennustila vaihtelee 16 ja 32GB välillä, SD- tai microSD-muistikortilla tallennustilan voi nostaa jopa 128GB ja samaa korttia käyttää muissakin samankokoisella kortinlukijalla varustetuissa laitteissa.

4. Verkkoyhteydet
Kaikissa mobiililaitteissa on mahdollisuus Wlan-yhteyteen kodin tai julkisen tukiaseman kautta. Älypuhelimilla internetiin pääsee paikasta riippumatta. Tableteilla kodin ulkopuolella surffailu taas voi vaatia sisäänrakennettu 3G tai 4G-mobiililaajakaistamodeemin, jota ei kaikissa malleissa ole. Tämä täytyy tablettia hankkiessa ottaa huomioon. Jos tabletilla tai kannettavalla tietokoneella halutaan päästää internetiin Wlan-verkon ulkopuolella, kannattaa hankkia mobiililaajakaista. Viimeistä tilattaessa on hyvä varmistaa, että palveluntarjoajan toimittama sim-kortti sopii kyseiseen laitteeseen / malliin.

Mikäli internetin käyttö tabletilla tai kannettavalla tietokoneella on vähäistä, voi yhteyden ottaa älypuhelimen välityksellä. Lähes kaikissa uusissa älypuhelimessa on internetin jako -toiminto (eng. tethering). Sen voi ottaa käyttöön älypuhelimen verkkoasetus -valikoista.

5. Muut tuetut teknologiat
Mobiililaitteessa on usein kameratoiminto valokuvausta ja videointia varten sekä GPS-paikannus. Joissakin malleissa lisäksi biometrinen tunnistus eli sisäänkirjautuminen sormenjäljen avulla, viivakoodinlukija, NFC-lähiluku palveluihin tunnistautumista ja etämaksamista varten tai laitteen langaton lataus Qi-tekniikalla. Nämä ominaisuudet nostavat hankintahintaa. Ennen ostopäätöksen tekemistä on hyvä pohtia mihin mobiililaitetta oikeasti aiotaan käyttää. Muuten tulee tuhlattua rahaa ”hyllylle” jääviin ominaisuuksiin.

Parhaimmillaan mobiililaite on sekä viihdekeskus että kätevä arjen apuväline: kalenteri ja muistutustoiminnot helpottavat tehtävien seurantaa, laskujenmaksu ja viranomaisyhteys onnistuvat paikasta riippumatta, ostoslistat ja reseptit ovat käden ulottuvilla, kuvattuja videoida ja valokuvia voi jakaa läheisille, sosiaaliseen mediaan ja eri laitteille. Mikäli kotiverkkoon on liitetty tulostin, voi mobiililaitteen sisältöä tulostaa langattomasti. Mobiililaitteet kulkevat kätevästi mukanaan ja niiden käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Muista tietoturva!
Mahdollisuudet tuovat uhkia mukanaan. Monissa mobiililaitteissa tietyt langattomat toiminnot ja prosessit ovat oletuksena päällä. Mukanaan kulkevan laitteen tietoturvaan pitääkin kiinnittää erityistä huomiota, sillä tietokoneiden tavoin tabletit ja älypuhelimet täytyy suojata viruksilta ja haittaohjelmilta.

Mihin sinä mobiililaitteita käytät tai käyttäisit?

P.s. Etsimässä sopivaa mobiililaitetta tai haluat hyödyntää nykyisiä paremmin? Kysy meiltä neuvoja tai tilaa räätälöidyt mobiililaitteet käyttövalmiiksi asennettuina ja suojattuina. Käyttökoulutus kuuluu asennuspaketin hintaan.