Vinkkejä viihde-elektroniikan hankintaan

Kodin viihde-elektroniikan mahdollisuudet lähestyvät tietokoneiden tasoa. Älytelevisioilla (SmartTV) voi surffata netissä, katsoa TV-kanavien verkkolähetyksiä, käyttää sosiaalista mediaa ja pikaviestiohjelmia, tallentaa suosikkisarjoja USB-muistitikulle tai ulkoiselle kiintolevylle ilman erillistä digiboksia. Kotiteatterit tarjoavat lähes samoja mahdollisuuksia. Ennen viihde-elektroniikan uusimista kannattaa miettiä tarkkaan mihin sitä aiotaan käyttää. Turha tuhlata rahaa ”ehkä käytän” -ominaisuuksiin. Harkinnalla säästää pitkän pennin.

Televisio katseluun, pelaamiseen vai sekä että?
Jos nykyinen televisio on lähinnä ohjelmien seuraamiseen ja kuvanlaatu riittävän terävä, katselukokemus paranee kotiteatterilla. Äänentoisto nousee uudelle tasolle ja lisäksi monet kotiteatterit tukevat edistyksellisiä ominaisuuksia kuten langatonta mediantoistoa verkkoasemalta, tietokoneesta tai tabletista.

Langaton mediantoisto voidaan toteuttaa eri standardeilla, joita ovat Miracast, DLNA, Chromecast ja Airplay. Tietokoneesta voidaan toistaa videoita tai tabletin näyttö monistaa television ruudulle, kunhan ne tukevat ko standardia. Koska kuvaa vastaanottavalta laitteelta ei vaadita älyä, toimivat ominaisuudet myös videotykkien ja vanhempien televisioiden kanssa.

Jos televisio on lisäksi pelikäytössä, vaihto voi olla tarpeen: uudet pelit asettavat television kuvanlaadulle ja kuvan päivitysnopeudelle yhä korkeampia vaatimuksia. Uutta televisiota ostaessa on hyvä varmistaa, että olemassa olevien laitteiden, esim. pelikonsolin, DVD-soittimeen ym. liitännät sopivat yhteen. Mikäli yhteensopivuusongelmia tulee, ne hoituvat kaapeleita vaihtamalla tai sovitinliittimillä.

Pelaamisessa äänentoiston merkitys korostuu. Koska taulutelevisioiden äänenlaatu jää vaatimattomaksi, voi asian korjata lisäkaiuttimilla. Jos kotona pelataan paljon ja isommalla porukalla, kannattaa television sijaan harkita 3D-videoprojektoria.

Seinälle vai tasolle?
Suomessa television suosituin paikka on edelleen tasolla, vaikka seinäkiinnitys säästää tilaa ja tarjoaa paremman katselukulman. Suosittelemmekin seinäkiinnitystä, jos siihen on mahdollisuus.

Teräväpiirtolähetykset
Kaikki kotimaiset pääkanavat tarjoavat teräväpiirtolähetyksiä (HD) ja uusimmat (äly)televisiot tukevat niitä oletuksena. Teräväpiirtolähetysten näkyvyys on kuitenkin kiinni muustakin kuin niitä tukevista laitteista. Näkyvyyteen vaikuttaa se, kuuluko kotitalous kaapeli, satelliitti vai antenniyhteyden piiriin. Kaapeli ja satelliittitalouksissa palveluntarjoaja hoitaa HD-lähetysten jakelun maksua vastaan. Antennitalous joutuu laitteiston ohella hankkimaan itse teräväpiirtolähetysten vastaanottoon sopivan antennin. Lisätietoja teräväpiirtolähetyksistä saa meiltä tai osoitteesta http://www.kaikkitelevisiosta.fi

Tietoturvariskit
Kiinteällä yhteydellä tai langattomasti verkkoon kytkettyyn viihde-elektroniikan käyttöä koskevat samanlaiset tietoturvasäännöt kuin tietokoneita ja mobiililaitteita. Älykkään viihde-elektroniikan yleistyminen lisää tietoturvariskejä. Viestintäviraston tietoturvayksikkö Cert varoitti asiasta muutama vuosi sitten, kun suuri joukko älytelevisioita joutui tietomurron kohteeksi. Viihde-elektroniikka tuo uudenlaisia elämyksiä kotiin, kunhan laitteet on asianmukaisesti asennettu ja suojattu.

Mitkä ovat sinun käyttökokemukset uusista tekniikoista? Löytyykö kotoasi jo Miracast- tai DLNA-tuella varustetuja laitteita? Ovatko ne toimineet odottamallasi tavalla? Puuttuuko niistä mielestäsi jokin ominaisuus?