Langaton koti on täällä

Astut ulko-ovesta sisään kotiisi. Älypuhelimesi yhdistyy automaattisesti kodin nopeaan langattomaan verkkoon ja kopioi matkakuvasi kodissa olevalle mediapalvelimelle. Samalla pöytätietokone ja televisio käynnistyvät. Mediapalvelin alkaa toistamaan lempibiisejäsi kotiteatterin äänentoistolaitteen kautta ja matkakuvat pyörivät diaesityksenä älytelevisiossasi.

Haet keittiöstä kupin kuumaa ja mietit mitä tänään syötäisiin. Samalla pari mielenkiintoista reseptiä päivittyy tablettiisi. Hmmm lihaa- vai kanaruokaa? Huomaat myös herkullisen jälkiruokareseptin, joka tulostuu tabletista nappia painamalla. Kiinnität sen iltaa varten jääkaapin oveen vinkkinä paremmalle osapuolelle.

Junassa kannettavalla kirjoittamasi raportit ja työdokut varmuuskopioituvat automaattisesti pöytäkoneen työpöydälle ja jatkat niiden muokkaamista. Hetken päästä kännykkäsi piippaa – etupihan kamera on tunnistanut autokatokseen kurvanneen toisen auton. Painat kännykällä saunan päälle ja himmennät valot.

Rojahdat divaanille ja valitset tabletilla illan leffan, luet arvostelun ja nappia painamalla kuva siirtyy televisioon. Puhelimet menevät äänettömälle ja nautit illasta hyvässä seurassa. Tässä yksi monista mahdollisuuksista –  kaikki langattomasti ja helposti.

Langattoman kotiverkon hyödyt

Lähes jokaisessa nykypäivän elektronisessa laitteessa on tai tulee olemaan langaton verkkoyhteys. Tämä tarkoittaa sitä, että laitteet voivat kommunikoida keskenään kodin wlan-tukiaseman välityksellä ja niitä voi etäkäyttää. Myös media sekä tiedostot ovat käytettävissä laitteista riippumatta, oli kyse sitten älypuhelin, tabletti, kannettava tai pöytäkone. Tärkeät tiedostosi pysyvät turvassa, kun kaikkien laitteiden varmuuskopioinnin voi automatisoida kotiverkkoon kytkettyyn mediapalvelimeen. Tämä on pilvitallennusta huomattavasti turvallisempi vaihtoehto. Salattu lähiverkko ja käyttäjäkohtaiset asetukset varmistavat myös, että vain ennaltamäärätyillä henkilöillä on pääsy tiedostoihin.

Langattomuus vähentää huomattavasti stressin määrää, kun ei tarvitse miettiä kaapeleita ja adaptereita. Esimerkiksi onko tabletin USB-liitäntä TypeA-, Micro- vai Mini-liitäntä? Entä tarvitseeko videoulostulo DP-, DVI- vai HDMI-adapterin väliin? Yhtenäinen wlan-standardi (tai tarkemmin IEEE 802.11) helpottaa laitteiden yhdistämistä ja tekee niiden käytön helpoksi.

Muita wlania käyttäviä aplikaatioita ovat mm. turvajärjestelmät ja patteritermostaattien, ilma-vesilämpöpumppujen, lattialämmityksen sekä valojen etäohjaus. Tällaiset kodin langattoman ohjausjärjestelmät alkavat yleistyä ja integroituvat yhteen muun tietotekniikan kanssa.

Langattoman yhteyden nopeus

Monissa kodeissa tietokoneet, NAS-verkkoasema sekä medialaitteet on kytketty kiinteällä kaapelilla, tukiasemalla varustettuun ADSL-modeemiin. Tällaisella ratkaisulla päästään kotiverkossa harvoin tyydyttävään nopeuteen.

Markkinoille on tullut 2014 keväällä AC-luokan tukiasemia, jolla päästään langattomasti yli 1 Gigabitin nopeuteen. Tämä tarkoittaa teoriassa jopa 120 megatavun siirtonopeutta sekunnissa ja mahdollistaa useiden laitteiden samanaikaisen käytön, teräväpiirtokuvan lähettämisen langattomasti televisioon sekä nopean varmuuskopionnin kotiverkon mediapalvelimelle. AC-luokan tukiasemia voidaan käyttää myös langattomien HD-valvontakameroiden etäkäyttöön ja -tallennukseen.

Testasimme eri nopeusluokan wlan-tukiasemia, katso tulokset artikkelissa Neuvoja tukiaseman hankintaan!