Ovatko pöytäkoneet kuolleet?

Markkinatutkimuslaitos Gartnerin mukaan viime vuonna myytiin 2,3 miljardia tietokonetta ja mobiililaitetta. Näistä vain 300 miljoonaa oli perinteisiä pöytäkoneita ja isoja kannettavia. Traditionaalisten tietokoneiden myynnin lasku on ollut viime vuosina tasaista, noin 5% vuodessa. Trendi näyttäisi kuitenkin hidastuvan.

Iso-Britannian toiseksi suosituimman Daily Mail -lehden mukaan 36% briteistä teki nettikauppaostoksensa tabletilla. Mobiilikauppa vetää voimakkaasti ja tämä näkyy myös Suomessa. Asiakkaat haluavat selata verkkokauppoja paikasta ja ajasta riippumatta, silloin kun itselle sopii parhaiten. Vaikka tabletit ja älypuhelimet ovat ohittaneet pöytätietokoneet verkkopalveluiden käytössä, on perinteisillä tietokoneilla vielä paikka kotona ja työpaikoilla:

Kuvat ja videot järjestykseen

Mobiililaitteiden yleistymisen johdosta muistikorttien tallennuskapasitetti on kasvanut viime vuosina moninkertaiseksi ja samalla niiden hinta on romahtanut. Tämä tarkoittaa sitä, että mobiililaitteiden kameroilla napataan enemmän tilannekuvia kuin koskaan. Esimerkiksi 8 Megapikselin kameralla ottaa 64 Gigatavun muistikortille yli 30 000 jpg-kuvaa ja 1080p-videokuvaakin (FullHD) muhkeat 10 tuntia.

Koska kuvien ja videoiden hallinta mobiililaitteilla on hankalaa, siirretään ne yleensä tietokoneen kiintolevylle. Usein käy niin, että samoja tai epäonnistuneita otoksia tallentuu vaikeasti hallittavaan kansiorykelmään, jonka läpikäynti vie tolkuttomasti aikaa. Onneksi kuvankäsittely- ja arkistointiohjelmat kuten ACDsee, Lightroom ja Picasa tuovat tähän helpotusta. Käyttäjä voi helposti järjestellä suuria kuvamääriä kansioihin, virtuaalialbumeihin ja luokkiin. Samoilla ohjelmilla on mahdollista muokata ja jälkiprosessoida kuvia paremmaksi. Videoeditointiin löytyy paljon hyviä ilmaisia ohjelmia kuten Avidemux, Lightworks, VirtulDub ja Handbreak . Näillä voi muuttaa myös videon tallennusmuotoa, jolloin esim. puhelimella nauhoitettu 3gpp-video toistuu kodin mediantoistolaitteilla.

Kuvien ja videoiden organisointi sekä editointi vaativat tietokoneelta paljon tallennuskapasiteettia ja tehoa, erityisesti videon muunto-operaatiot eri formaattien välillä. SSD-asemalla ja moniydinprosessorilla varustettu pöytätietokone on hintalaatu-suhteeltaan paras valinta, kun kuvia on tuhansia tai halutaan kunnolla muokata 720p tai 1080p-videokuvaa. Mobiililaitteet eivät nykyisillä prosessori- ja muistipiireillään tähän sovellu. Kannattaa muistaa myös varmuuskopioinnin tärkeys.

Tietokone viihdekeskuksena

Niin sanotut HTPC-mediatietokoneet (sanoista Home Theatre Personal Computer) ovat pitäneet suosionsa viime vuosikymmeneltä asti. Kyse on televisioon ja kotiteatteriin yhdistetystä tietokoneesta, jota voi käyttää kaukosäätimellä tai perinteisesti langattomalla näppäimistöllä ja hiirellä. Mediantoiston lisäksi HTPC mahdollistaa esimerkiksi kodin turvakameroiden kytkennän laitteeseen tai valojen hallinnan. Nykyaikainen HTPC voi olla yhtä tehokas kuin perinteinen pöytäkone, mutta kompakti – jopa muropaketin kokoinen.

Tietokonepelaaminen on säilyttänyt suosionsa ja tutkimusten mukaan pelaaminen kehittää ihmisen ajattelua. 3D-pelit vaativat toimiakseen erillisen tehokkaan näytönohjaimen, joka ei kokonsa puolesta mahdu HTPC-koneeseen. Pelimielessä kannattaakin hankkia ATX- tai microATX-kotelolla varustettu räätälöity pöytätietokone. Hyötynä on edullisempi hankintahinta, suurempi teho ja huomattavasti parempi liitettävyys muihin laitteisiin.

Koneen päivitys ja laajennus

Toisin kuin HTPC- tai mobiililaitteissa, ovat pöytäkoneissa käytetyt komponentit helposti päivitettävissä. Prosessoria vaihtamalla koneeseen nopeus kasvaa, keskusmuistia lisäämällä ohjelmien moniajo tehostuu ja näytönohjaimen vaihdolla 3D-sovellukset sekä pelit pyörivät paremmin. Pöytäkoneiden komponentit ovat yleensä merkistä riippumattomia, joten varaosia on hyvin saatavilla. Yksittäisen komponentin rikkoutuessa ei tarvitse siis vaihtaa koko konetta.

Laajennettavuus on myös omaa luokkaansa. Pöytäkoneen sisällä olevat PCI- ja PCIE-laajennuspaikat avaavat koneelle uusia käyttömahdollisuuksia. Wlan-kortilla saa pöytäkoneen langattomasti kotiverkkoon, TV-kortilla tallentaa ohjelmia kiintolevylle, erillisellä äänikortilla toistaa HIFI-tasoista musiikkia ja RAID-ohjainkortti tekee tietokoneesta vikasietoisen varmennusaseman. Isompi kotelo mahdollistaa myös tehokkaamman ilmanvaihdon, jolloin komponenttien lämpötila pysyy alhaisena. Tämä pidentää tietokoneen käyttöikää.

Pöytäkoneissa voi olla lisäksi tuki kahdelle tai kolmelle samanaikaiselle näytölle. Huomioitavaa on myös 4K-näyttöpaneelien yleistyminen joiden huima 3840 x 2160 pikselin resoluutio mahdollistaa neljän 1080p videon tai useiden ohjelmien näkymisen samanaikaisesta yhdellä näytöllä. Tämä lisää työn tuottavuutta. Pöytäkone on varma valinta, mikäli laitetta ei halua vaihtaa parin vuoden välein.

Räätälöity vai merkkikone?

Merkkikoneiden mukana tulee usein ylimääräisiä ohjelmia, joita asiakas ei tarvitse (eng. bloatware) ja joista valmistaja saa mainostuloja. Tällaiset turhakeohjelmistot käynnistyvät tietokoneen käynnistyksen yhteydessä ja hidastavat sen toimintaa. Osa ohjelmista toimii vain kokeilujakson ajan, jonka jälkeen ohjelma täytyy rekisteröidä maksulliseen versioon. Turhakeohjelmien määrä ja toiminta on mennyt niin pitkälle, että vuoden 2014 alussa Etelä-Korean ministeriö antoi mobiililaitteiden valmistajille uuden toimialakohtaisen linjauksen: Käyttäjällä tulee olla mahdollisuus poistaa esiasennetut ohjelmat älypuhelimestaan.

Eri valmistajien tietokoneet eroavat suuresti tehon, laajennettavuuden ja toimintavarmuuden suhteen. Osassa koneista komponentit ovat yhdysrakenteisia, jolloin niitä ei voi vaihtaa. Myös laajennuspaikkojen määrä ja koko voi olla rajallinen, jonka seurauksena lisäkortti, kuten 3D-näytönohjain ei mahdu koneeseen. Integrointi ei aina ole huono asia, sillä esimerkiksi tietokonevalmistaja Asus on tuonut markkinoille pienikokoisen VivoPC-tietokoneen, jonka koko on vain 15 x 15 x 6cm. Se soveltuu hyvin olohuoneeseen mediantoistoon tai lapsen ensikoneeksi.

Tietokoneen nopeudessa on huomioitava kaikki komponentit, sillä kokonaisteho on osiensa summa. Prosessorin teholla ei ole merkitystä, mikäli keskusmuistia on liian vähän tai näytönohjain on tarpeeseen alimitoitettu. Merkkikonevalmistajat ovat joutuneet tekemään kovan hintakilpailun takia kompromisseja koneen komponenttien suhteen. Tämä ei aina ole asiakkaan edunmukaista, varsinkin kun samaa konetta yritetään myydä eri käyttötarkoituksiin.

Parasta olisikin hankkia räätälöity kone, johon valitaan käyttötarkoitukseen sopivat osat. Oletko audion ystävä? Ok, asennetaan koneeseen hifi-äänikortti. Käytätkö useampia keskiraskaita ohjelmia samanaikaisesti? Ok, asennetaan suurempi keskusmuistikampa. Tarvitsetko tehoa 3D-sovelluksiin? Ok, valitaan tarvettasi vastaava näytönohjain. Räätälöinnillä saa hintalaatu-suhteeltaan parhaan koneen ja se voi olla monesti merkkikonetta edullisempi vaihtoehto.

Saat meiltä sekä valmiit konebrändit, että itse kasaamamme konepaketit. Kaikilla räätälöidyillä pöytäkoneillamme on 3 vuoden takuu ja yrityskoneilla jopa 5 vuotta. Kysy lisää!